VIII. Nemzetközi pálinka és párlatverseny

2023. November 11. Szeged

Versenykiírás

Szervező: Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány és a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület

Cím: Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.

Mobil: +36302067084

E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com

 

A verseny/bírálat időpontja: 2023. November 9.

Eredményhirdetés: 2023. November 11. szombat 16.30 óra 

Helyszín: Borostyán Birtok Szeged Zágon u. 66. 

 

A verseny célja:

Első sorban a pálinkát magánfőzőként előállítók szakmai fejlődésének támogatása, szakmai bemutatók szervezése a cefrézési agyagok, valamint házi pálinkafőzők, és egyéb eszközök bemutatásával. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kúlturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése. 

 

A verseny meghirdetésének köre:

A Szegedi Nemzetközi Párlat és pálinka versenyre Magyarország egész területéről, és a környező országokból is lehet nevezni.

 

A nevezés és a nevezés feltételei:

Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető ide kattintva .

A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület tagjai:

Németh József 06-302067084; Nagy Attila 06-704424528; Muth József 06-703387165

E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com

Csak a törvényi előírásoknak megfelelő pálinkákat és párlatokat nevezzenek!

Magánfőzők nem nevezhetnek zöldség, déli gyümölcs, sör, likőr és egyéb nem gyümölcsből készült párlatokkal.

A törvényi előírásoknak nem megfelelő párlatokat megsemmisítjük!

A nevezési laphoz csatolni kell a pálinka vagy párlat származását igazoló iratot!

A versenyre fajtánként  0,5 liter  felcímkézett üveggel lehet nevezni.

A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:

Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány, 6757 Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.

Lehetőség van, még a minták leadására: Gyermely Nagy Attila 06-704424528; Báta Muth József 06-703387165; Bácskossuthfalva Fábrik Attila +38163683761; Bajmok Zoran Varadjanin;  069764836; Orosháza Benkő Lajos 303384667; Zentai Gazdakör +38124817008; 

Nevezési díj: 3.000.- Ft/minta

Minden 10 nevezett minta után, a versenyzőnek jár ingyen, egy svédasztalos vacsora.(Csak teljes áron fizetett nevezés esetén.)

A minták beérkezési határideje: 2023. November 8. 16.00 óra!

A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.

A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:

  • Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
  • Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
  • Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
  • Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
  • Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.

Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező  megkapja!

Arany minősítés: 18-20 pont,

Ezüst minősítés: 16-17 pont,

Bronz minősítés: 14-15 pont.

A SZNPPV  champion díjait minden egyes gyümölcs kategóriában aranyérmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.

A Bíráló Bizottság elnöke: Béli Géza pálinkamester, a PálinkaKollégium alapítója.

Az eseményen mindenki ingyen vehet részt! 

 A vacsora szándékot előre jelezzék!

A svéd asztalos vacsora jegy: 12.000 Ft. ( Tartalmazza még a kávét, ásványvizet, limonádét.)

A fesztivál pálinkás pohár a helyszinen vásárolható.

A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!

Szeged, 2023. 10. 10.

Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány

“Az igazi pálinka olyan, mint a jó barátság: megmelegít, megvigasztal, és soha nem hagy cserben.”