VIII. Nemzetközi pálinka és párlatverseny
2023. November 11. Szeged
Versenykiírás
Szervező: Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány és a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület
Cím: Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.
Mobil: +36302067084
E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com
A verseny/bírálat időpontja: 2023. November 9.
Eredményhirdetés: 2023. November 11. szombat 16.30 óra
Helyszín: Borostyán Birtok Szeged Zágon u. 66.
A verseny célja:
Első sorban a pálinkát magánfőzőként előállítók szakmai fejlődésének támogatása, szakmai bemutatók szervezése a cefrézési agyagok, valamint házi pálinkafőzők, és egyéb eszközök bemutatásával. Ezen felül korrekt pálinkabírálattal a minőség javulás elősegítése, és nem utolsó sorban a kúlturált pálinka fogyasztás minél szélesebb körben való hirdetése.
A verseny meghirdetésének köre:
A Szegedi Nemzetközi Párlat és pálinka versenyre Magyarország egész területéről, és a környező országokból is lehet nevezni.
A nevezés és a nevezés feltételei:
Nevezni a kitöltött nevezési lappal lehet, amely letölthető ide kattintva .
A versennyel kapcsolatban felmerült egyéb kérdésekben a kapcsolattartók: a Magyar Magánfőzők Pálinka Egyesület tagjai:
Németh József 06-302067084; Nagy Attila 06-704424528; Muth József 06-703387165
E-mail: nautiluskft.hu@gmail.com
Csak a törvényi előírásoknak megfelelő pálinkákat és párlatokat nevezzenek!
Magánfőzők nem nevezhetnek zöldség, déli gyümölcs, sör, likőr és egyéb nem gyümölcsből készült párlatokkal.
A törvényi előírásoknak nem megfelelő párlatokat megsemmisítjük!
A nevezési laphoz csatolni kell a pálinka vagy párlat származását igazoló iratot!
A versenyre fajtánként 0,5 liter felcímkézett üveggel lehet nevezni.
A mintákat személyesen vagy postai úton az alábbi címre kell eljuttatni:
Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány, 6757 Szeged Borostyán Birtok Zágon u. 66.
Lehetőség van, még a minták leadására: Gyermely Nagy Attila 06-704424528; Báta Muth József 06-703387165; Bácskossuthfalva Fábrik Attila +38163683761; Bajmok Zoran Varadjanin; 069764836; Orosháza Benkő Lajos 303384667; Zentai Gazdakör +38124817008;
Nevezési díj: 3.000.- Ft/minta
Minden 10 nevezett minta után, a versenyzőnek jár ingyen, egy svédasztalos vacsora.(Csak teljes áron fizetett nevezés esetén.)
A minták beérkezési határideje: 2023. November 8. 16.00 óra!
A versenyminták bírálata a megszokott 20 pontos érzékszervi egyéni bírálói rendszerben történik.
A minták értékelése 20 pontos bírálati lapon történik az alábbiak szerint:
- Illat tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Illat karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg illatban) – max. 5 pont,
- Íz tisztaság, (hibátlan) – max. 3 pont,
- Íz karakter, (élénkség, frissesség, intenzitás és fajtajelleg ízben, testesség, csípősség, szúrósság) – max. 5 pont,
- Harmónia, tartósság, (benyomások kóstolás után) – max. 4 pont.
Az egyes jellemzőkre csak egész pont adható. A pontozást írásban indokolni kell, anélkül a bírálat érvénytelen! Az elért pontszámot és az írásos indoklást az eredményhirdetés után minden nevező megkapja!
Arany minősítés: 18-20 pont,
Ezüst minősítés: 16-17 pont,
Bronz minősítés: 14-15 pont.
A SZNPPV champion díjait minden egyes gyümölcs kategóriában aranyérmet szerzett pálinkák, párlatok közül a bírálók a minták visszakóstolását követően választják ki.
A Bíráló Bizottság elnöke: Béli Géza pálinkamester, a PálinkaKollégium alapítója.
Az eseményen mindenki ingyen vehet részt!
A vacsora szándékot előre jelezzék!
A svéd asztalos vacsora jegy: 12.000 Ft. ( Tartalmazza még a kávét, ásványvizet, limonádét.)
A fesztivál pálinkás pohár a helyszinen vásárolható.
A rendezvényre mindenkit szeretettel várunk!
Szeged, 2023. 10. 10.
Dél-Alföldi Hungarikumok Alapítvány
“Az igazi pálinka olyan, mint a jó barátság: megmelegít, megvigasztal, és soha nem hagy cserben.”